2024. május 7.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az MTA rangos kitüntetésével, az Akadémiai Díjjal ismerte el dr. Kálai Tamás professzor, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Szerves és Gyógyszerkémiai Intézet igazgatójának munkáját.

A nagy múltú intézmény legrangosabb elismeréseit a hagyományoknak megfelelően a Magyar Tudományos Akadémia aktuális, sorrendben a 197. közgyűlésén adták át a Pesti Vigadóban, május 6-án.

Amint azt az MTA honlapján írják, az ünnepi ülésen minden évben az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, illetve az Arany János-életműdíjat vehetik át a kitüntetettek.

Az Akadémiai Díjat tudományos tevékenységet végző kutatóknak vagy kutatócsoportoknak adományozza az elmúlt években elért kiemelkedő kutatási munkájuk és eredményeik, valamint szakkönyveik, publikációik elismeréseként. 

Dr. Kálai Tamás, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem Szerves és Gyógyszerkémiai Intézet igazgatója, egyetemi tanára a szerves kémia területén nemzetközileg is elismert, kiemelkedő tudományos munkája, a klasszikus és ortogonális spinjelző vegyületek szintézise, a heterociklusos kémia, a paramágneses farmakonok szintézise, a kettős (fluoreszcens és spinjelző) vegyületek szintézise, a nitroxidokkal módosított heterociklusok előállítása, a szén–szén kötések szabad gyökök jelenlétében történő kialakítása és a zöldkémiai eljárások alkalmazásának terén elért jelentős eredményei elismeréseként kapta a díjat.

A pécsi gyógyszerészkar egyetemi tanára 2023-ban is komoly kitüntetésben részesült: belügyminisztériumi oklevéllel ismerték el munkáját, mivel a 2022 nyarán megrendezett Nemzetközi Kémiai Diákolimpia egyik ezüstérmes magyar versenyzőjének, Nemeskéri Dánielnek segítette a felkészülését. Ennek kapcsán kifejtette: fontosnak tartja, hogy a felsőoktatási intézmények ilyen és ehhez hasonló feladatokat is végezzenek.

Dr. Kálai Tamás, aki szakdolgozat- és PhD témavezetést is végez, 2020-tól vezeti a PTE Gyógyszerésztudományi Karának új egységeként megalakult Szerves és Gyógyszerkémiai Intézetet. A vele készült portréinterjúban elmondta, vallja, hogy a sikeres vegyészi, gyógyszerészi pályához kulcsfontosságú a stabil, egészen korán lefektetett természettudományos alapok, melyek elengedhetetlen feltételei a dinamikusan változó szakmai ismeretek megismerésének és értő befogadásának.

Fotó:

Verébi Dávid