Data
Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025
Course director
Farkas Ágnes
docens,
Élettani Intézet
Number of hours/semester
Lectures: 10 hours
Practices: 14 hours
Seminars: 0 hours
Total of: 24 hours
Subject data
- Code of subject: OOF-MEM-T
- 2 Credit
- Általános orvos
- Fakultatív module
- Őszi
haven't
Course headcount limitations
min. 5 people – max. 15 people
Topic
A méz és egyéb méhészeti termékek (pl. propolisz, méhpempő) régóta fontos szerepet töltenek be egészségünk megőrzésében. Napjainkban növekszik az érdeklődés az apiterápia különböző területei iránt az egészségügyben dolgozó szakemberek, valamint mindazok körében, akik valamely méhészeti terméket szeretnének alkalmazni adott betegség tüneteinek enyhítésére vagy megelőzés céljára. A kurzus áttekintést nyújt az apiterápia különböző területeiről, így az egyes kezelések során alkalmazott méz, propolisz, méhpempő és méhméreg eredetéről, típusairól, fizikai-kémiai jellemzőiről és a gyógyászati alkalmazás lehetőségeiről - a legfrissebb tudományos bizonyítékok tükrében. A kurzus tárgyalja a mézhamisítás és -azonosítás kérdéskörét is. A gyakorlati foglalkozások során különböző mézfajtákat vizsgálunk: mikroszkópos pollenanalízissel és a fizikai-kémiai jellemzők mérésével tisztázzuk botanikai eredetüket, valamint in vitro tesztek segítségével meghatározzuk antioxidáns és antimikrobás aktivitásukat.
Lectures
- 1. A méz botanikai és földrajzi eredete. - Farkas Ágnes
- 2. A méz kémiai összetétele. - Farkas Ágnes
- 3. Hazai méztípusok (botanikai eredet, érzékszervi vizsgálat, fizikai-kémiai jellemzők). - Farkas Ágnes
- 4. Külföldi méztípusok (botanikai eredet, érzékszervi vizsgálat, fizikai-kémiai jellemzők). - Farkas Ágnes
- 5. Mézek azonosítására alkalmas módszerek. Mézhamisítás. - Nagy-Radványi Lilla
- 6. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel. - Nagy-Radványi Lilla
- 7. A méz gyógyászati alkalmazásának lehetőségei. - Farkas Ágnes
- 8. Méz és propolisz antimikrobás hatása. - Farkas Ágnes
- 9. Az apiterápia egyéb területei. - Farkas Ágnes
- 10. Az egészségmegőrzés szempontjából jelentős egyéb méhészeti termékek. - Farkas Ágnes
Practices
- 1. Mézek érzékszervi vizsgálata. - Balázs Viktória Lilla
- 2. Mézek fizikai-kémiai jellemzőinek vizsgálata. - Balázs Viktória Lilla
- 3. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel I. - Balázs Viktória Lilla
- 4. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel II. - Balázs Viktória Lilla
- 5. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel III. - Nagy-Radványi Lilla
- 6. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel IV. - Nagy-Radványi Lilla
- 7. Mézek antioxidáns kapacitásának mérése I. - Nagy-Radványi Lilla
- 8. Mézek antioxidáns kapacitásának mérése II. - Nagy-Radványi Lilla
- 9. Mézek antioxidáns kapacitásának mérése III. - Nagy-Radványi Lilla
- 10. Mézek antioxidáns kapacitásának mérése IV. - Nagy-Radványi Lilla
- 11. Mézminták antimikrobás hatásának vizsgálata I. - Balázs Viktória Lilla
- 12. Mézminták antimikrobás hatásának vizsgálata II. - Balázs Viktória Lilla
- 13. Propolisz antimikrobás hatásának vizsgálata I. - Balázs Viktória Lilla
- 14. Propolisz antimikrobás hatásának vizsgálata II. - Balázs Viktória Lilla
Seminars
Reading material
Obligatory literature
Literature developed by the Department
Az előadások PowerPoint anyagai elérhetőek az MS Teams felületén.
Notes
Recommended literature
A kurzus során feldolgozzuk a legfrissebb szakirodalmi forrásokat (tudományos folyóiratok szakcikkei, könyvfejezetek, weboldalak).
Conditions for acceptance of the semester
Elvárjuk a hallgatók aktív részvételét az órák min. 85%-án, különös tekintettel a laboratóriumi foglalkozásokra. A félév során a hallgatók által vezetett jegyzőkönyvet értékeljük, valamint 2 írásbeli dolgozatot kell sikeresen teljesíteniük a hallgatóknak.
Mid-term exams
Az előadások anyagából 2 alkalommal rövid írásbeli dolgozat min. 60%-os teljesítése.
A laboratóriumi gyakorlatokról a hallgatóknak jegyzőkönyvet kell készíteniük.
Making up for missed classes
Pótlásra nincs lehetőség.
Exam topics/questions
1. A méz botanikai és földrajzi eredete.
2. A méz kémiai összetétele.
3. Hazai és külföldi méztípusok.
4. Mézek érzékszervi vizsgálata.
5. Méztípusok fizikai-kémiai jellemzői.
6. Mézek azonosítására alkalmas módszerek.
7. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel.
8. Mézhamisítás.
9. A méz gyógyászati alkalmazásának területei.
10. Az apiterápia egyéb területei.
11. Az egészségmegőrzés szempontjából jelentős egyéb méhészeti termékek.
12. Mézek antioxidáns aktivitásának meghatározása.
13. A méz és propolisz antimikrobás hatása.
Examiners
Instructor / tutor of practices and seminars
- Balázs Viktória Lilla
- Nagy-Radványi Lilla