Így zajlott a XVI. Szaknap a Gyógyszerésztudományi Karon

2024. október 2.

Szeptember 26-án ismét benépesültek a folyósók és az előadótermek a PTE Gyógyszerésztudományi Karon, ezúttal a már hagyománnyá vált Szaknapi programoknak köszönhetően. Az esemény az eddiginél is több érdeklődőt és hallgatót vonzott, mind a szakmai, mind a közösségi programok terén.

A napot dr. Pál Szilárd, szervezetfejlesztési és kapcsolati dékánhelyettes, valamint dr. Kvell Krisztián, általános, tudományos és innovációs ügyekért felelős dékánhelyettes, indította el. Ezután dr. Horváth Györgyi, a TDK Bizottság elnöke lelkesítette a hallgatókat, hogy miért érdemes csatlakozniuk a TDK-hoz, dr. Kvell Krisztián pedig a doktori (PhD) képzés lehetőségeit mutatta be. A folyosókon látványos poszterkiállítások várták az érdeklődőket, ahol a hallgatók első kézből szerezhettek információkat a legújabb biotechnológiai és gyógyszerészeti kutatásokról, valamint a TDK témákról.

 

A pályaorientációs előadásokon az esemény központi részeként a biotechnológia és gyógyszeripar területén tevékenykedő neves szakemberek osztották meg tapasztalataikat. Dr. Végh Ákos (Alpha-Vet Kft.), Seffer Dénes (PannonPharma Kft.), dr. Bajnóczi Pál (Prophyl Kft.) és dr. Armbruszt Simon (Soft-Flow Kft.) igazi betekintést nyújtottak a gyógyszeripari, valamint biotechnológiai fejlesztések és kutatások innovatív világába. A szakemberek részletesen kifejtették, hogy a hallgatók hol és hogyan kapcsolódhatnak be a folyamatokba, milyen izgalmas karrierlehetőségeket kínálnak számukra. A szakmai tapasztalatokat is bemutató előadások nemcsak inspirálóak voltak, de a hallgatók részéről számos kérdés merült fel, amelyek tovább élénkítették és interaktívvá tették a délelőtti programot.

 

 

A Gyógyszerészet Világnapja alkalmából megtartott ünnepélyes díjátadón a kar dékáni vezetése elismerte a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatókat. Az 2023/24-es tanévben az évfolyam legjobbjai közt szerepeltek:

  • Kiss Csenge Zoé (I. évfolyam, gyógyszerész szak),
  • Melnychenko Vladyslav (I. évfolyam, angol program),
  • Dang Hoang Khanh Phoung (I. évfolyam, biotechnológia szak),
  • Erát Kristóf (II. évfolyam, gyógyszerész szak, magyar program),
  • Szijártó Máté Zoltán (II. évfolyam, biotechnológia BSc szak),
  • Szemesi Barbara (III. évfolyam, gyógyszerész szak),
  • Waweru Jeff Muchiri (III. évfolyam, angol program),
  • Fábián Elvira (IV. évfolyam, gyógyszerész szak),
  • Ochenjele Wayne Awugocho (IV. évfolyam, angol program).

Kiváló tanulmányi eredményeiért és tudományos munkájáért Rektori dicséretben részesült Ángyán Virág, valamint dr. Pocsai Dóra, aki a Hallgatói Önkormányzat elnökeként végzett, közösségi tevékenységéért és tanulmányi eredményeiért kapott elismerést.

Az oktatásért felelős miniszter által odaítélt Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat a 2024/2025-ös tanévre három hallgató nyerte el: Nagy Anett, Hütter Szilárda Lili és Szijártó Máté Zoltán.

Az intézetek és a kar oktatói sem maradtak ki az elismerésekből. Az „Legjobban Oktató Intézet” címet a hallgatói visszajelzések alapján idén a Gyógyszerhatástani Tanszék és a Gyógyszerészi Kémiai Intézet zsebelte be.

A „Kiváló Oktatói” címeket kiemelkedő oktatói munkájukért és hallgatóközpontú hozzáállásukért pedig dr. Pap Ramóna, dr. Kovács-Rozmer Katalin és dr. Jánosa Gergely kapták.

A Szaknap szakmai programját követően a hallgatók és oktatók közös szakesttel zárták a napot, ahol főzőverseny, vetélkedő és DJ gondoskodott a jó hangulatról.

Az esemény, ahogyan minden évben, idén is a közösségépítés és a tudományos ismeretek terjesztése jegyében telt, tovább erősítve a kar hírnevét a gyógyszerész és biotechnológus képzés területén.

Köszönettel,

A GYTK Kari vezetése és a GYTK HÖK Csapata