Dr. Kvell Krisztián: szeretném a fiatal kutatók szakmai előmenetelét támogatni

2023. október 1-től változott a PTE Gyógyszerésztudományi Kar vezetősége. Dr. Botz Lajos professzortól dr. Fittler András vette át a dékáni tisztséget, akinek munkáját dr. Rozmer Zsuzsanna, dr. Kvell Krisztián és dr. Pál Szilárd dékánhelyettesi minőségükben segítik. Végleges kinevezésükre 2024 májusában került sor.

„A GYTK vezetőségét a dékán és helyettesei (kapcsolati, oktatási, illetve tudományos), valamint a dékáni hivatal munkatársai alkotják. Én valóban az elsősorban tudományos és innovációs feladatokkal rendelkező tagja vagyok a csapatnak. Egy tematikusan fókuszált, mintegy 15 éves tudományosan aktív és termékeny időszaknak köszönhetően az elmúlt évben benyújtottam MTA doktori pályázatom és egyetemi tanári pályázatom. Ebben meglátásom szerint az ennek során mutatott tudományos elhivatottság és kitartás sokat segítettek. Ez a fajta szemlélet és hozzáállás, a friss ilyen irányú tapasztalatok révén szeretném a kar elsősorban fiatal oktatóinak szakmai előmenetelét támogatni, ösztönözni, előmozdítani” fogalmazott megbízatása kapcsán dr. Kvell Krisztián.

Az általános, tudományos és innovációs dékánhelyettes végzettségét tekintve orvos, tudományos szakterülete az immunológia, jelentős oktatási tapasztalattal rendelkezik a biotechnológia területén, melyet főként a pécsi gyógyszerészkaron, többnyire angol nyelven kamatoztat. Mint mondja, a 2022-ben indult angol nyelvű Biotechnológia BSc képzés révén szélesedett, színesedett a kar oktatási profilja.

„A megszokott tudományos dékánhelyettesi feladatokon túl véleményem szerint a határterületi tudományok idegen nyelven művelése közös az én korábbi munkám és a Biotechnológia BSc elvárásaiban. Megbízatásommal a biotechnológiai képzés és kutatás integrációja is erősödhet a Kar esetében. Természetesen konkrét célkitűzések is sorolhatók ide a PTE meghatározott cél- és indikátortérképén” – hangsúlyozta.

Dr. Kvell Krisztián számos TDK-téma vezetőjeként is aktív. Kutatási területe kapcsán elárulta, benyújtott MTA doktori pályázata szakterülete az immunrendszer (azon belül a tímusz) öregedésének molekuláris szintű jellemzése, gyógyszerészi biotechnológiai befolyásolása. „Emellett egyéb tudományterületeken is dolgoznak munkacsoportjaink kollaborációban pl. nanotechnológiában (GYTK), sporttudományban (AOK, KK, TTK), élelmiszer biotechnológiában (Soft-Flow). Nemzetközi szinten is megálljuk helyünket pl. diagnosztikai módszer kollaboratív fejlesztésében (Thermo Fisher Scientific)” – fűzte hozzá.

A dékánhelyettes kutatói munkáját 2023-ban orvos-, egészség és élettudományi Innovációs Díjjal ismerte el a Pécsi Tudományegyetem. A díj beszáradt vércseppből történő komplett immunstátusz meghatározás eredményéért járt, ezen újszülött-diagnosztikai módszer gyakorlati hazai alkalmazhatóságát a Thermo Fisher Scientific céggel közösen fejlesztették ki.

Ez egy nagyon kedves kutatási terület. A Thermo Fisher Scientific cég nemrég piacra hozott egy kivételesen érzékeny műszert, melyre közösen adaptáltunk egy újszülött-diagnosztikai módszert. Ez érzékenységének köszönhetően egyetlen, akár beszáradt vércseppből képes meghatározni az immunrendszer státuszát (a tímusz működésének mértékét), korai diagnózist biztosítva egyes ritka veleszületett immunhiányos állapotokban (melyek életveszélyes állapotok is lehetnek), s mielőbbi kezelést igényelnek. Felnőtt korban is alkalmas az immunrendszer (a tímusz) működésének egyszerű kiértékelésére, követésére. Egy szakmai fórumon 2022 őszén fogalmazódott meg orvosi igény ilyen módszerre, mely 2023 tavaszára el is készült. A közösen fejlesztett módszer hamarosan ’white paper’ formájában megjelenik, bízunk a piacosítás lehetőségében” – összegezte a kutatás kapcsán dr. Kvell Krisztián.

Címoldali kép:

Kalmár Lajos

Szövegközi kép:

Rafa-Gyovai Tibor