2016. február 8.

webbeteg.hu - 2016-02-06

Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a cikkünkből!

Olvasóink közül többen is hozzászóltak a Tévhitek és tények a sóbevitelről című cikkünkhöz. „Ma hazánkban minden só, ami a boltok polcain van, 39-51 százalékban tartalmaz káliumot!", „Mi van akkor, ha kevesebb a nátrium a szervezetben?”, „Hogyan szabályozza a nátrium/kálium aránya a vízháztartást?”.
Itt vannak a válaszok. Nátrium vagy kálium? Mindkettő fontos. A nátrium a térfogati, valamint a só-víz háztartás egyensúlyáért felelős, a kálium főleg a sav-bázis (pH) egyensúlyért. Mindkettő kiemelt szerepet játszik az ideg- és izomműködésekben, az ingerületátvitelben. Dr. Németi Balázst, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusát kérdeztük.

Cikk forrása itt érhető el.