Beszámoló az idei pécsi gyógyszerészi gondozási versenyről

2014. december 3.

Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban – 2014. november 20. - Hangulatzavarok és depresszió

Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban – 2014. november 20. - Hangulatzavarok és depresszió

Előtérben a problémamegoldó oktatás

Számos oktatási módszertan alkalmazható az egyetemi képzés során, ugyanakkor napjainkban már az interaktív tanulást és önképzést fejlesztő technikákat helyezik előtérbe a korszerű képzésre fókuszáló egyetemek. Szintén sokat emlegetett fogalom a „problémamegoldó oktatás”, hiszen nem elegendő elolvasni, sőt megtanulni valamit, mindezeket a gyakorlatban alkalmazni is kell(ene). Ugyanis nem ritkán itt jön a nehéz része a dolognak…

Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban – 2014. november 20. - Hangulatzavarok és depresszió

A PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézete évek óta megszervezi a „Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban” elnevezésű hallgatói versenyt, amelynek célja az ötödéves gyógyszerészhallgatók elméleti tudásának gyakorlati szituációkba való átültetése. Gyógyszerészhallgatóinknak a szakmai ismereteiket (gyógyszerhatástan, gyógyszerügyi ismeretek stb.) a megfelelő kommunikációs elemek beépítésével kell közvetíteniük egy képzeletbeli gyógyszertárba betérő „tanesetet” eljátszó beteg példáján.

Hangulatzavarok és depresszió esetei a gyógyszertárban

Az idei verseny a hangulatzavarokkal és depressziós panaszokkal gyógyszertárba betérő betegek gyakorlatban is számtalanszor előforduló eseteit dolgozta fel. Nem könnyű feladat elé állítva ezáltal a gyógyszerészhallgatókat, hiszen korlátozott számú vény nélkül kapható termék áll rendelkezésre ilyen esetben a patikában, ráadásul sokszor igen nehéz is kommunikálni (megtalálni a szót) a betegekkel.

Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban – 2014. november 20. - Hangulatzavarok és depresszió

Nem titkolt célja volt a szervezőknek, hogy mindezen készségek fontosságára felhívja a figyelmet. Természetesen a hallgatók nem csupán saját szituációikból tanulhattak, hanem lehetőségük nyílt társaik megoldásait is megtekinteni, hiszen a PTE ÁOK Oktatásszervezési és Szolgáltatási Osztály stábja által videofelvétel készült a verseny valamennyi esetéről. Az oktatási szituációk belső használatra való rögzítésén túl ez lehetővé tette, hogy a szomszédos előadóteremben a hallgatótársak és az érdeklődők az eseményeket kivetítőn keresztül követhessék.

Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban – 2014. november 20. - Hangulatzavarok és depresszió

A szituációk Etlinger Margit pszichológus kolléga, Madarassy-Szücs Anna, végzős orvostanhallgató, valamint Dr. Ernyey Balázs, PhD hallgató orvos kolléga személyében keltek életre.

Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban – 2014. november 20. - Hangulatzavarok és depresszió

A szituációkat a „színészek” nagyszerű játéka teljesen életszerűvé tette, találékony és nem ritkán vidám megjegyzéseikkel sikeresen oldották a feszültséget és gondoskodtak a jó hangulatról. A zsűri elnöke Dr. Télessy István, a zsűri tagjai Dr. Heim Szilvia, Dr. Vaszily Éva, Dr. Pintér Erika és Dr. Botz Lajos voltak, akik egy előzetesen összeállított pontozólapon értékelték a hallgatókat az információgyűjtés részletessége, az információnyújtás és kommunikációs szempontok alapján (ezekre maximálisan 5-5 pontot kaphattak a versenyzők). Ezen kívül egy szubjektív 10 pontos skálán véleményezhették a zsűritagok a hallgatók teljesítménye által keltett összbenyomást.

Jól szerepeltek a hallgatóink

A legmagasabb pontszámot elért három hallgató vehetett részt a verseny döntőjében, ahol egy igen komplex szakmai és kommunikációs kihívást kellett megoldani. A döntőben nyújtott teljesítményük alapján Vincze Patricia első, Pánics Dóra második, míg Tarlós Gréta harmadik helyezést ért el. Az Intézet graduális oktatása során is alkalmazott elektronikus hallgatói visszajelző rendszeren keresztül a versenyre ellátogató érdeklődő hallgatók és vendégek is szavazhattak, mely alapján a közönség díját Csőke Roland érdemelte ki. A zsűri és a szervezők egyöntetű véleménye, hogy a végzős pécsi gyógyszerészhallgatók felkészülten érkeztek és ügyesen kezelték a sokszor igen problémás patikai szituációkat.

Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban – 2014. november 20. - Hangulatzavarok és depresszió

A legnagyobb nyeremény mindenki számára mégis az a tapasztalat, amit a verseny visszajelzésként nyújt a hallgatók és az oktatók részére arról, hogy „életszerű” szituációkban hogyan teljesítenek a hallgatók, mily módon sikerül a végzés utáni, a gyakorlati gyógyszertári munka mindennapos kihívásaira való felkészítésük. A hallgatók visszajelzései alapján a versenyt többségük (83%) hasznosnak tartotta, ugyanakkor a szituációkat nehéznek érezték szakmai és kommunikációs szempontból.

A szervezők és a PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet köszönettel tartoznak a PTE ÁOK Oktatásszervezési és Szolgáltatási Osztálynak, valamint Horváth Attilának és Cséry Csanádnak a profi operatőri munkáért. Köszönjünk egyúttal a zsűri tagjainak lelkes közreműködésüket, építő jellegű észrevételeiket, a színészek munkáját és nem utolsó sorban a versenyző hallgatóknak szorgos felkészülésüket és helytállásukat!

dr. Ábrahám Eszter, dr. Fittler András, dr. Takács Gábor, dr. Somogyi-Végh Anna és Vida Róbert, valamint a PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet munkatársai.

A verseny fotógalériája itt érhető el.

Gondozási szituációk

Pár ízelítő a verseny során megoldott esetekre a szituációk rövid összefoglalása által:

1. eset: 50 év körüli hölgy Remotiv Extrát (orbáncfű kivonat) kér, mert a közelmúltban történt sajnálatos esemény miatt gyakran feszült, szorong, nehezen alszik el. A beszélgetés során kiderül, hogy egy hete a szomszédasszony által ajánlott és gyűjtött orbáncfű teát iszik, de nem érzi hatásosnak, ezért szeretne mást kipróbálni. Kérdezésre a beteg elmondja, hogy évek óta szertralin tartalmú gyógyszert szed, amivel a mostani érzelmi nehézségek előtt egyensúlyban volt. A Remotiv Extra orbáncfű tartalma miatt a szedett gyógyszer mellé nem javasolható, mivel klinikailag jelentős interakció alakulhat ki. A szertralin és orbáncfű együttes alkalmazása során az összeadódó szerotonerg hatás miatt szerotonin-szindróma kialakulását írták le, melynek tünetei a zavartság, tremor, izomgörcsök, hipertermia és vegetatív instabilitás (verejtékezés, vérnyomáskiugrás vagy hipotónia). Az orbáncfű tartalmú készítmény helyett egyéb gyógynövény tartalmú készítmény (pl.: Valeriana stb.) javasolható, mely csökkentheti a szorongást, segíthet az elalvásban. A gyógyszerész feladata többek közt az interakció helyes kommunikációja, odafigyelve arra, hogy ne ijesszen rá a betegre, valamint empátia kifejezése a láthatóan szorongó és „maga alatt levő” betegnek.

Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban – 2014. november 20. - Hangulatzavarok és depresszió

2. eset: 30 év körüli beteg visszavisz egy fél doboz klomipramin tartalmú gyógyszert a gyógyszertárba, kéri, hogy adjanak valami mást, mert semmit nem használ, sőt, az utóbbi időben gyakran szédül, álmos és nem tud koncentrálni tőle. Depressziója kialakulásáért a munkahelye elvesztését, illetve volt barátnője külföldre költözését okolja. Jelenleg munkanélküli, a szüleivel él. A „milyen gyógyszereket szed?” kérdésre nem ad egyértelmű választ, alapos kikérdezésekor derül ki, hogy egy hete szedi ezt a gyógyszert, és korábban egy másik antidepresszánssal kezelték sikertelenül. A tünetek hátterében az állhat, hogy rossz hangulatán, illetve alvási problémáin gyakran az édesanyjának felírt alprazolam hatóanyagtartalmú vényköteles gyógyszerrel, valamint alkohollal próbál segíteni, a klomipramin fokozza ezek központi idegrendszeri depresszív hatását. Tünetei tipikusan este jelentkeznek, amikor társaságával a helyi italboltban szokta tölteni az időt, barátainak is feltűnt, hogy „hamar berúg”, ilyenkor beszéde elkentté válik. A gyógyszerésznek tájékoztatni kell a beteget, hogy az antidepresszáns hatás kialakulása csak több hét elteltével várható. Az antidepresszív kezelésre adott válaszban jelentős egyéni különbségek lehetnek, így gyakori, hogy nem sikerül elsőre megtalálni a leghatékonyabb gyógyszert. A beteget fel kell világosítani a tünetek valószínű hátteréről (alprazolam és alkohol együttes alkalmazása az antidepresszánssal). Kommunikációs kihívás a beteg rosszkedvű panaszáradatát megszakítva a gyógyszerrel és a betegséggel kapcsolatos szakmai beszélgetés kezdeményezése, illetve a gyógyszer cseréjének udvarias, de határozott visszautasítása, a beteg megnyugtatása és türelmének kérése, valamint az alkoholfogyasztás és gyógyszerabúzus feltárása és ezzel kapcsolatos tanácsadás a beteg bizalmának megőrzése mellett.